Over het vak Websites Spellen PHP-naslag (X)HTML leren. CSS leren. JavaLogo Informatica studeren Overigen

Informatica als schoolvak

...... is een keuzevak voor alle profielen in de bovenbouw. En niet alleen voor leerlingen met een wiskundeknobbel. Informatica is vooral een praktisch vak en met de nodige inzet is het vak voor elke leerling uit elk profiel te doen. Voor de leerlingen met het profiel NT is informatica een profielkeuzevak.
Kies je informatica , dan krijg je het vak gemiddeld drie lesuren per week. Op de havo beginnen we in de 4e klas. Op het vwo krijg je het vak , met ingang van het schooljaar 18 - 19 voor het eerst in de 4e klas.
Informatica is een schoolexamenvak. Dat betekent dat je geen centraal examen doet. Je maakt alleen maar schoolexamens. Elke periode dat je informatica hebt, sluit je af met een praktische opdracht en/of een toets in het computerlokaal. Alle cijfers tellen mee en het gemiddelde van al je praktische opdrachten en toetsen is je eindcijfer informatica.
Alle lessen worden in een computerlokaal gegeven. Alle leerlingen die het vak kiezen krijgen de beschikking over een subdomein op het internet.
In het HAVO bedraagt de studielast 320 uur. Dat betekent dat je in de 4e en 5e klas 3 uur in de week hebt. Meestal is daar een blokuur bij, zodat je langer achter elkaar aan de praktische opdrachten kunt werken.
In het VWO bedraagt de studielast 440 uur. In klas 4 heb je 2 lsuren, in de 5e en 6e klas 3 lesuren in de week.
Zoals bij alle vakken, moet je voor ieder studielastuur een uur thuiswerk rekenen, maar dat verschilt per onderwerp en per persoon.

Bij Informatica

..... leer je o.a. hoe je een website kunt bouwen met xhtml en css. Je maakt kennis met enkele programmeertalen, zoals Java en bijvoorbeeld GML waarmee je een eigen spel moet maken. Veel van de lesstof is gerelateerd aan internettoepassingen zoals PHP en MySQL. Maar we sleutelen ook aan computers, zodat je zelf een videokaart kunt vervangen of een harde schijf bij kunt plaatsen, POST errorcodes begrijpt en nog veel meer. Veel aandacht is er voor databases , hoe je ze kunt bevragen en hoe je er zelf een kunt ontwerpen en bouwen.
Informatica is dus niet specifiek een vooropleiding voor leerlingen die informatica op het HBO of WO willen gaan studeren. Het is een algemeen vak waar iedereen zijn voordeel mee kan doen.
Ook als je al erg goed bent met computers, dan kun je toch informatica kiezen. Je kunt altijd verder met informatica, want het is bij uitstek een vak waar we kunnen differentiëren in lesstof. Als je bijvoorbeeld inderdaad informatica wil gaan studeren, kun je extra cursusmateriaal krijgen zodat je goed voorbereid aan je vervolgopleiding kunt beginnen.